Video projector

Een projector of beamer is een lichtbron, waarmee beeld op een scherm of muur wordt geprojecteerd. Op deze bron kan je bijvoorbeeld een Blu-ray speler of gameconsole aansluiten.

In projectors worden verschillende technieken gebruikt, waaronder DLP en LCD.

Redelijk nieuw op de markt zijn LED en/of laser projectoren. Extra zuinig in gebruik en erg handig als je de lamp niet vaak wilt vervangen.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Er zijn verschillende argumenten waarom een projector de juiste keuze voor jouw home cinema systeem kan zijn en wellicht het belangrijkste argument is het formaat van het beeld. Met een projector kun je, afhankelijk van het model, een beeld van 1 tot 5 meter (of meer) doorsnee weergeven. Dit zorgt voor een indrukwekkendere ervaring dan een 42-inch of 50-inch tv aan de muur. Natuurlijk zijn er ook tv’s met een formaat van 100-inch of meer maar deze zijn vaak onbetaalbaar. Let wel dat hoe groter het beeld dat je projecteert des te duidelijker een lage resolutie wordt. Een groot geprojecteerd beeld vraagt dus om een minimale resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels of zelfs hoger. Er zijn namelijk al 4K projectoren op de markt met een extreme resolutie van 3840 (of 4096) x 2160 pixels.

Een ander voordeel van een projector is dat deze flexibel op te stellen is en/of minder ruimte in beslag neemt. Sommige projectors kun je plaatsen zodra je iets wilt kijken, andere hang je aan het plafond waardoor je er niet meer naar om hoeft te kijken. Een muur waarop je projecteert is, wanneer er geen tv gekeken wordt, gewoon een lege muur en wanneer je kiest voor een scherm kun je deze in veel gevallen inklappen of oprollen. Daarbij heb je geen groot tv-meubel nodig waarop een tv komt te staan.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Het belangrijkste voordeel van een projector is vanzelfsprekend het indrukwekkend grote beeld dat je kunt weergeven voor de optimale home cinema-ervaring. Maar, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de audio-weergave van een projector vaak minimaal door kleine speakertjes, als ze er al inzitten. Je hebt dus een extern audiosysteem nodig voor een optimale audioweergave.

Daarbij is een projector geen tv en beschikt dus niet over een ingebouwde tuner voor het ontvangen van tv-zenders. Een projector is een hub waarop verschillende bronnen, waaronder een tv-decoder of een Blu-ray speler, op aangesloten kunnen worden. Let wel dat je beamer niet simpelweg voorin de kamer naast je apparatuur staat. Deze hangt aan het plafond of staat achterin de kamer. De kabels moeten dus van je bronnen naar de beamer gelegd worden of de bronnen moeten naar een andere locatie in de ruimte verplaatst worden. Er zijn overigens wel zogenaamde ‘short-throw’ projectors die op korte afstand van het scherm een groot beeld kunnen projecteren, ook hier betaal je echter weer meer voor.

Een goede projector is helaas niet goedkoop, maar dat principe gaat ook op voor een tv. Voor een projector die een indrukwekkende beeldkwaliteit biedt betaal je al gauw 2.000 euro, maar dat is niet alles. De meeste (non-led) projectors hebben een beperkte levensduur van de lamp. Wanneer je bijvoorbeeld 4 uur per dag tv kijkt middels de projector moet de lamp na zo’n 2 jaar vervangen worden. Fabrikanten maken echter bij elk model duidelijk hoelang de lamp ongeveer meegaat waardoor je kunt inschatten wat de kosten per jaar of twee jaar gaan zijn. Daarbij is het verstandig om te kijken waar de projector komt te staan of te hangen. Is dit in de buurt van de kijker? Kies dan een model dat zo stil mogelijk is. Hou er ook rekening mee dat je een lamp niet eindeloos kan vervangen. Is de projector al aan zijn 5e lamp toe, dan is het raadzaam om ook naar een nieuw projector te gaan uitkijken.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Veruit de meeste mensen kiezen voor een tv en niet voor een projector.
En hoewel een projector een indrukwekkende home cinema-ervaring kan bieden is deze niet voor iedereen weggelegd. Je moet er de ruimte voor hebben, zowel qua afmetingen als qua externe factoren, en wanneer je het goed aanpakt is een projector met scherm ook niet goedkoop. Voor diegenen die een speciale home cinema-ruimte willen inrichten is het echter een ultieme oplossing.
Zo zijn er verschillende redenen om een projector te overwegen voor je home cinema systeem en hieronder zetten we de voordelen en nadelen daarvan onder elkaar.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Sommige mensen kiezen ervoor een muur te schilderen in een optimale kleur voor projectie. Een muur kan er echter voor zorgen dat de textuur zichtbaar is daarom prefereren de meeste mensen een scherm dat speciaal voor projectie ontwikkeld is. Deze schermen variëren, afhankelijk van de grootte en de mogelijkheden, van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is verstandig je van te voren goed te laten informeren over de eigenschappen van verschillende schermen die passen bij de ruimte waarin de projector komt te staan.

Een ander belangrijk punt is de lichtinval. Wanneer je de projector in een ruimte plaatst met veel lichtinval en zonder mogelijkheden om deze lichtinval te beperken krijg je hier mogelijk last van tijdens het bekijken van geprojecteerd materiaal. Een projector is geen tv en dus geen directe lichtbron die licht naar je ogen stuurt. De helderheid ligt lager en wordt dus eerder beïnvloed door invallend licht. Houd er rekening mee dat de ruimte waarin de projector komt te staan dus verdonkerd kan worden wanneer je graag overdag tv kijkt.
Mocht je toch voor projectie direct op de muur gaan, kijk dan eens aan de verf van Mighty Brighty. Deze geeft een veel beter resultaat dan standaard muurverf door speciale reflectie kristallen. En met de handige tubes kun je exact de juiste verhouding aanmaken van reflectie en absorptie (contrast en brightness) in jouw bioscoop.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Je hebt de keuze uit DLP, LCD en het minder bekende D-Ila (JVC) en LCos (Sony). De laatste 2 zijn zeker mooier qua beeld, maar ook beduidend duurder. Gebruik je de projector in een rokerige ruimte, of ruimte met weinig of goede ventilatie, neem dan geen LCD. Die zijn gevoeliger voor stof en vuil dan DLP. Kies je voor DLP, ga dan eens goed kijken of je geen last hebt van het ‘rainbow’ effect tijdens het kijken. De meeste projectoren gebruiken namelijk een kleurenwiel voor weergave van de verschillende kleuren en als die niet goed is afgestemd, heb je de kans dit te kunnen zien.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Aangezien we het hier over een bioscoop hebben, ontkomt je eigenlijk niet aan de ‘breedbeeld verhouding van 16:9. En wil je ook een beetje oppervlak, dan is HD met 1920x1080 pixels ook bijna een ‘must’. Mocht je niet te groot willen projecteren (onder de 2m breed) dan zou je nog naar een HD-ready projector met 720x1280 pixels kunnen kijken.
Ook zijn er projectoren op de markt met net iets afwijkende verhoudingen. Bijvoorbeeld met een 16:10 verhouding en 1920x1200 of 1280x800 pixels. Dit wordt meer gebruikt bij het aansluiten op een computer. Wanneer je hiervoor kiest, hou dan wel rekening met de grootte van je scherm; die afmetingen moeten wel aansluiten op je projectie.
En natuurlijk kan het altijd nog mooier; er komen meer en meer projectoren op de markt met een 4K resolutie. Voor wie het beste wil, en er de portemonnee voor heeft...

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Na de keuze voor de bovenstaande, kom je op een aantal fysieke aspecten uit, die van invloed zijn op de ruimte en de positie van scherm en projector.  De eerste is de lens. De meeste projectoren hebben een zoom lens waarbij je (gemiddeld) de projector op een afstand van 1,5 tot 2 keer de breedte van het scherm moet zetten of hangen. Bedenk je dus welke afmetingen je het scherm wil hebben, bereken dan de afstand die de projector nodig heeft en kijk of je die afstand wel kan maken. Er zijn ook projectoren met een ‘Short-Throw’ lens waardoor de afstand tussen de 0,8 en 1,2 keer de breedte komt. En zelfs met een ‘Ultra Short-Throw lens waarbij de projector extreem dicht op het scherm staat, zo’n 0,3 tot 0,5 keer de breedte. Deze projectoren kun je meestal niet zoomen, dus voor een groter beeld, zal de projector ook op een grotere afstand moeten komen.

Hou er hierbij rekening mee, dat hoe dichter bij de projector staat, hoe meer last je van vertekening kan krijgen als de projector niet exact op de juiste positie staat.

Nog een belangrijk punt bij de keuze van de lens is de mogelijkheid om de lens in de projector te kunnen ‘shiften’. Normaal gesproken behoort een projector namelijk precies in het midden van een scherm te staan. En afhankelijk van de tafel of plafond positie ook exact aan de bovenkant of juist de onderkant van het scherm te worden opgehangen of neergezet.
Met een shiftlens kun je hier wat vanaf wijken, zodat je bijvoorbeeld een projector kan ophangen net naast die paal die in het midden van het scherm staat, of iets onder de balken aan het plafond. Dit zijn vaak geen extreme aanpassingen, maar kunnen toch in jouw situatie net gunstig zijn.
Uitzondering hierop zijn de (ultra) short-throw projectoren; die hebben van zichzelf al een offset, waardoor ze vaak veel verder onder (of omgekeerd boven) het scherm staan. Wanneer je dus hiervoor kiest, kan je niet de projector ophangen aan het plafon en tegelijk ook het scherm helemaal tot het plafon door laten lopen.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Een veel gemaakte fout is dat de projector niet op de juiste positie wordt opgehangen. Men gebruikt dan de keystone functie op toch een recht beeld te krijgen. Blijf hier zo veel mogelijk van af! Dit komt de scherpte en kwaliteit van je projectie echt niet ten goede. De aan- of afwezigheid van de keystone functie is wat ons betreft dan ook niet is om naar te kijken bij aanschaf. Maar eigenlijk is het een standaard optie, dus mocht je onverhoopt tot de projector net onder een hoek hebben opgehangen, dan kun je toch een recht plaatje krijgen.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Over de lichtopbrengst van een projector wordt veel (heel veel) gesproken. Hierbij is het goed om te weten dat het ene merk soms een andere methode gebruikt om dit te meten dan een ander merk. En ook is het type (LCD, DLP, laser etc) van belang omdat deze onderling erg moeilijk te vergelijken zijn. Echt vergelijken doe je dus zelf door ze naast elkaar te zien, of door de opbrengst te (laten) meten.

Dit gezegd hebbende, is de lichtopbrengst voornamelijk van belang voor twee waardes: de grootte van het projectievlak en de hoeveelheid omgevingslicht.
Als je de controle hebt over het omgevingslicht en de ruimte volledig kan verduisteren is dat natuurlijk de beste manier om meer te genieten van de projectie. Hou je grootte van je projectie ook nog eens onder de 2m, dan kom je prima uit met een lichtopbrengst onder de 2000 AnsiLumen. Heb je echter te maken met omgevingsverlichting die je niet helemaal kunt dimmen, en wil je ook zo’n 4m breed scherm, denk dan eerder aan een projector met 4000 AnsiLumen.

Een gemiddelde vuistregel is dat je het oppervlak van de projectie met minimaal 400 en maximaal 800 vermenigvuldig om het aantal AnsiLumen te krijgen. Dus bij een scherm van 2,40x1,35 kom je uit op een projector tussen de 1300 en 2500. Nogmaals; afhankelijk van de omstandigheden!

Houdt er wel rekening mee dat je het nooit van de zon kan winnen; dus direct daglicht is uit den boze. En natuurlijk is de kwaliteit van je projectie scherm, of muur van belang.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Naast de lichtopbrengst is ook het contrast van belang voor de kwaliteit van de projectie. Hoe groter het contrast, hoe beter de verhouding tussen zwart en wit, tussen donker en licht dus. In het algemeen hebben echte cinema projectoren een hoog contrast en een lagere lichtopbrengst. Hoe meer licht namelijk, hoe helderder ook de zwarte delen in een film (grijs) zullen oplichten.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Naast de voorgenoemde selectie punten, zijn er nog een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen bij de keuze van jouw ideale projector.

Luister bijvoorbeeld ook naar het geluid dat de projector maakt. Niets is zo hinderlijk als je de projector hoort in een stille scene van een film of tijdens een mooi stuk muziek van een concert. Bedenk je ook dat de manier waarop je de projector neerzet of ophangt van belang kan zijn bij de hoeveelheid geluid dat hij produceert (het klankkast idee).
De meest ideale manier van een projector plaatsen, is door hem aan het plafond te bevestigen. Kijk dus ook of de projector daarvoor geschikt is en koop ook een goede beugel die je na bevestiging aan het plafond ook nog kan stellen!

Daarnaast is het goed om naar de ingangen te kijken die de projector heeft. Minimaal is een HDMI ingang. Meestal is dat ook voldoende aangezien je vaak maar een kabel van je rand apparatuur naar de projector voert, maar soms kan een 2e HDMI of een VGA of zelfs een composiet ingang nog wel wenselijk zijn. Afhankelijk natuurlijk van wat je er allemaal nog meer mee wilt gaan doen.

Voor wanneer je de projector gaat inzetten in een geautomatiseerde bioscoop, zul je er voor moeten zorgen dat de projector een netwerk of RS232 ingang heeft, zodat deze ook extern kan worden aangestuurd.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

AuroraFutura.nl gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te geven en het webverkeer te analyseren.