Domotica, wat is dat eigenlijk?

Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica.

De definitie van domotica is volgens Smart Homes Nederland: "De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij domotica draait het niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning."

Domotica is nog veel meer dan dat. Hieronder leggen wij uit wat het allemaal nog meer inhoudt.

Voor ons is domotica veel meer dan een verzameling van elektronische apparatuur voor in huis of op je werk.

Wij vinden dat comfort een onlosmakelijk onderdeel hoort te zijn van jouw Smart Home (Slimme Woning) of jouw Slimme Werkplek.

En comfort zit in veel meer dan alleen een behaaglijke omgeving. Daar hoort ook lekkere muziek en frisse lucht bij, een fijne bank om op te zitten, een mooie muur om naar te kijken en heldere verlichting om de juiste sfeer te creëren.

on 06/10/2014 by Maurice
Heeft dit u geholpen?
Elke domotica-installatie kan zijn voorzien van handige knoppen voor lichtscènes. Het kan op afstand te bedienen zijn. En het kan via tijd, beweging, of schemering verschillende schakelaars laten sturen. Maar wat een woning echt slim maakt, is wanneer al deze disciplines met elkaar kunnen communiceren. Zodat jouw huis of werkplek voor jou gaat werken wanneer dat nodig is, en jij kan ‘ingrijpen’ wanneer je dat wil.


Voorbeelden van wat jouw Smart Home
automatisch voor je kan doen:
- Het gaat regenen maar je bent niet thuis. Dan wil je dat de dakramen automatisch dichtgaan
- De zon schijnt lekker en het wordt te warm in de kinderkamer. Dan wil je dat de zonwering automatisch naar beneden gaat, en misschien wel dat de ventilatie extra frisse lucht inblaast.|
- Je bent niet thuis en er loopt iemand door je tuin. Dan wil je dat het licht automatisch aangaat, je hier een melding van krijgt en eventueel zelfs een sirene afgaat. 
- Je komt thuis van een lange dag werken, het is ijskoud. Dan wil je dat de verwarming aangaat als je nog 30 minuten van huis bent. Zodat je in een aangename temperatuur thuiskomt. 


En nu dezelfde voorbeelden, waarbij je
zelf ‘ingrijpt’ in je Smart Home, en dus zelf de handeling uitvoert:
- Het stopt met regenen en de glazenwasser is bezig. Dan wil je niet dat de ramen automatisch weer opengaan.
- De zon schijnt lekker en je zit achter het raam van de zon te genieten. Dan wil je niet dat de zonwering automatisch naar beneden gaat.
- Je bent niet thuis en de buurvrouw komt de planten water geven. Dan wil je dat het licht automatisch aangaat voor haar, je hier misschien zelfs ook een melding van krijgt, maar zeker niet dat de sirene afgaat.
- Na een lange dag werken ga je eten bij vrienden in de buurt. Dan wil je niet dat de verwarming aangaat, totdat je 's avonds weer naar huis gaat.


Dit regelt jouw Slimme Woning voor je via sensoren die alle gebeurtenissen waarnemen. De sensoren handelen automatisch en met schakelaars, fysiek op handige plaatsen in je huis, of virtueel via je smartphone, waarmee je alles in je huis op elk moment naar je eigen hand kan zetten. 

Een Smart Home is dus veel meer dan een verzameling van elektronische apparatuur voor in huis of op je werk. Comfort hoort een onlosmakelijk onderdeel te zijn van jouw Slimme Woning of jouw Slimme Werkplek. En comfort zit in veel meer dan alleen een behaaglijke omgeving. Daar hoort lekkere muziek en frisse lucht bij. Maar ook een fijne bank om op te zitten, een mooie muur om naar te kijken en heldere verlichting om de juiste sfeer te creëren.

on 06/10/2014 by Maurice
Heeft dit u geholpen?
We horen het zo vaak: “Een Smart Home, dat is toch heel duur?” Nee hoor. De tijd dat een geautomatiseerde woning alleen voor de happy few was weggelegd, ligt ver achter ons. Vroeger moest je al snel meer dan € 10.000,- neerleggen voor een huis met domotica voor de verlichting en rolluiken. Nu kun je voor datzelfde bedrag van een groot woonhuis een echte Smart Home maken. (Kijk bij de vraag hierboven om meer te lezen over het verschil tussen een huis met domotica en een Slimme Woning ofwel Smart Home.) 


En als € 10.000 niet het bedrag is dat je in gedachten hebt: geen punt.  Bij Aurora Futura kunnen wij je woning of werkplek vanaf € 500,- al een heel stuk comfortabeler maken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je je verwarming per ruimte, kamer of vertrek kan regelen. Voor een gemiddelde woning (appartement of 2-onder-1-kap woning met badkamer, keuken, woonkamer en 2 slaapkamers) ben je misschien al wel voor € 5.000,- klaar en kun je de verlichting en verwarming centraal regelen.


Bij de meeste Smart Home systemen is het tegenwoordig ook zo dat je niet in één keer alles hoeft aan te schaffen en (laten) installeren. Een Smart Home kan met je meegroeien, functies kunnen later worden toegevoegd of aangepast. Bijvoorbeeld als er kinderen komen, of als je een deel van het kantoor als presentatieruimte gaat gebruiken.
 
on 06/10/2014 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Een vraag die wij vaak krijgen is of de Smart Home installatie te bedienen is met een smartphone of tablet. Het antwoord is in alle gevallen: ja, zeker kan dat! Wij noemen dit de 'visualisatie' van het systeem. Bij een aantal systemen in ons pakket zit dit er standaard in en kun je hiervan gebruik maken zonder verdere bijkomende kosten. Wil je echter een specifiek voor jou aangepaste bediening, dan wijken wij uit naar software die alle verschillende protocollen, systemen en producten (ook audio- en video apparatuur) kan uitlezen en aansturen, zoals bijvoorbeeld iRidium Mobile.

Remote control: leuke gadget in de eerste maand, daarna niet meer

Waar wij wel altijd voor waarschuwen, is dat er bij het gebruik van smartphone of tablet een vrij hoog gadget-gevoel komt kijken. Iets wat leuk is in de eerste maand, maar wat je daarna minder zal gebruiken. Daarom pleiten wij ook altijd voor een Smart Home-systeem dat je ook zonder smartphone of tablet kunt bedienen.

Denk je maar eens in. De rolluiken alleen dicht kunnen doen als jouw smartphone is opgeladen, of de voordeur openen als jouw kind nét op de tablet aan het spelen is. Dat zijn geen situaties die je vaak wilt meemaken.

Je huis bedienen vanaf elke plek met een internetverbinding

De centrale bediening kan zo worden ingesteld dat je het Smart Home-systeem in en om je woning niet alleen kunt bedienen via jouw eigen WiFi-netwerk of de schakelaars in je woning, maar eventueel ook vanaf elke plek in de wereld waar je een internetverbinding hebt. Zo kun je op afstand de status van jouw pand uitlezen of beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer er iemand voor de deur staat, er een alarmmelding is, of als je wilt zorgen voor een aangename temperatuur in huis als je onverwachts eerder thuiskomt.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Jazeker! Er is geen internetverbinding nodig voor een werkend Smart Home-systeem. Wij adviseren echter wel om van alle mogelijkheden gebruik te maken, zoals toegang op afstand en het binnenhalen van updates. Mocht je normaal al gebruik maken van internet en de verbinding valt even weg, dan blijft het systeem gewoon werken. Je kunt op dat moment alleen niet op afstand inloggen.

on 25/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Smart Home systemen verschillen op een aantal aspecten.

Allereerst de manier waarop alle componenten onderling communiceren. Dit kan zowel draadloos gaan, via een aparte ‘bus’-leiding die parallel aan de stroomleiding wordt gelegd, of losse leidingen naar componenten die verder geen (230V) spanning nodig hebben (zoals sensoren of displays in een ruimte). En er is ook een systeem dat gebruik maakt van de (bestaande) stroomleidingen waarover de communicatie verloopt.

Voordelen en nadelen:
- De
betrouwbaarheid van bedrade systemen is vele malen groter dan die van draadloze systemen.
- Daar staat tegenover dat draadloze systemen en systemen die gebruik maken van de bestaande stroomleidingen vooral bij verbouwingen erg gunstig zijn, omdat er
geen extra hak- en breekwerk uitgevoerd hoeft te worden.

Veel nieuwe spelers op de markt richten zich op draadloze communicatie en gebruiken daarvoor het Z-Wave protocol. Deze methode is veruit de goedkoopste, omdat de benodigde chips goedkoop worden geproduceerd. Andere draadloze systemen zijn bijvoorbeeld EnOcean, Zigbee, Gira Enet en Somfy.

Bij bedrade systemen worden alle componenten onderling via een kabel verbonden. Dat kan bijvoorbeeld in een 'ster’-netwerk, waar alle componenten worden bekabeld vanaf een centrale in -bijvoorbeeld- de meterkast. Of via een 'busleiding', waarbij de kabel van component naar component loopt. Combinaties hiertussen zijn ook mogelijk.

on 06/10/2014 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

 

In principe zijn alle systemen te installeren als een decentraal systeem. Decentraal wil zeggen dat de communicatie niet per definitie via één centrale server moet verlopen.Het voordeel hiervan is dat bij het uitvallen van deze centrale server, de overige componenten nog wel - misschien wat beperkter of minder snel - onderling kunnen communiceren. De enige uitzondering hierop is Loxone, waarmee alle sensoren en schakelaars via de centrale server de actoren (schakelingen en dimmers) aansturen.

Het grote voordeel van een centraal systeem is dat de centrale en gecombineerde componenten samen vele malen goedkoper kunnen zijn dan alle losse decentrale onderdelen in een woning of werkomgeving. Voor de betrouwbaarheid van een centraal systeem wordt vaak een extra UPS toegevoegd, die er bij een stroomuitval voor zorgt dat de server toch nog een bepaalde tijd blijft werken.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Niet elke Smart Home-fabrikant of systeem werkt hetzelfde, als het gaat om de manier waarop je een installatie bouwt, configureert en programmeert.

KNX-protocol: altijd een specialist nodig

Een bekend voorbeeld is het KNX-protocol. Daarvoor moet een installateur speciale trainingen volgen en een examen afleggen, voordat hij dit systeem kan gebruiken. Voor de gemiddelde eigenaar van een woning of bedrijfspand met KNX is dit niet te doen. Hierdoor zal er, telkens als je iets veranderd wilt hebben, een gespecialiseerde technicus en/of programmeur langs moeten komen om de aanpassingen te maken.

Fibaro: makkelijk zelf te onderhouden

Aan de andere kant zijn er juist ook Smart Home-merken die heel open zijn en waar de eindgebruiker zelf via een computer of app al zijn eigen instellingen kan maken en aanpassen. Dit geeft de eindgebruiker veel meer vrijheid en zorgt er ook voor dat je de installatie na oplevering niet meer door een specialist hoeft te laten onderhouden. Fibaro is zo'n systeem dat erg gemakkelijk zelf te onderhouden is.

Loxone en Fibaro: na oplevering keuze voor servicegemak of uitleg om het zelf te doen

En natuurlijk zijn er ook systemen die hier tussenin zitten. De eerste instellingen en programmeringen worden door de installateur gedaan, waarna de eindgebruiker via apps vele scenes en scenario's kan aanpassen naar eigen wensen. Zowel Loxone als Fibaro vallen onder deze categorie.

Over het al dan niet zelf bijstellen van de Smart Home-installatie nadat deze is opgeleverd, hanteert Aurora Futura een eigen filosofie:

Wij leveren pas op als jij als klant echt tevreden bent over de werking. Daarna nemen wij in overleg het werk voor aanpassingen in de toekomst van je over, of wij leggen de werking van het systeem zo aan je uit, dat je dit daarna gemakkelijk zelf kan doen.

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

Een ander groot verschil is hoe de fabrikanten van het systeem omgaan met openheid over hun protocol en hoe dit te gebruiken is.

Zo zijn er fabrikanten die volledig gebruik maken van open source-programmering, waardoor iedereen kan zien hoe de techniek in dat systeem geregeld is. Aan de andere kant van het spectrum zijn er gesloten systemen, die zo zijn ingericht dat de (gemiddelde) gebruiker er helemaal geen invloed op heeft. 

Voordelen en nadelen: 
- Een open source-systeem is over het algemeen minder vatbaar voor virussen en hackers. Dit komt doordat de community meekijkt en elke fout direct boven water krijgt. 
- Bij een gesloten systeem hebben onbevoegden meer kennis nodig om ‘binnen’ te komen

Daartussenin zijn er ook nog systemen die voor de juiste werking altijd gekoppeld moeten zijn met internet. De vraag is dan hoe veilig dit is en wat er met jouw data gebeurt onderweg en bij de opslag ervan.

 

on 20/02/2015 by Maurice
Heeft dit u geholpen?

AuroraFutura.nl gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te geven en het webverkeer te analyseren.