Maurice Foppele, Aurora Futura, Smart Home Installateur

Nationale Beroepengids interviewde Aurora Futura over het beroep Smart Home installateur. Wat komt er allemaal bij kijken? Eigenaar Maurice Foppele vertelt.

“Vaak werken we ook in de avonduren en weekenden. Dan zijn veel mensen thuis, dus dan is het ideaal om bij ze langs te gaan om uit te leggen wat er allemaal mogelijk is in een Smart Home.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de aansturing van technische middelen. In mijn vorige bedrijf werkte ik met ‘showcontrol’ om verlichting, geluid en video mee aan te sturen. Nu is dat met domotica-producten.

Ik heb eerst thuis geëxperimenteerd. Toen kwam ik tot de ontdekking dat het een grote groeimarkt is. Daardoor ben ik van beroep gewisseld.”

Welke opleiding heb je gevolgd om installateur van Smart Homes te worden?
“Er is geen directe opleiding voor. Ik heb eerst de Opleiding Theater Techniek (OTT) aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam gedaan. Daarna heb ik diverse trainingen en cursussen gevolgd. Overigens installeer ik meestal niet zelf, dat doen erkend opgeleide elektrotechnische installateurs. Zelf zit ik meer aan de ontwerp- en advieskant.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Zoals gezegd zit er veel advies en ontwerp bij. Dus vaak ben ik een halve tot hele dag bezig met het uitwerken van offertes en het technisch tekenen van een installatie. Daarnaast doe ik veel van de programmering. Dat kan zowel in de voorbereiding op kantoor zijn (in alle rust en ruimte) als bij de klanten op locatie (met de hectiek daaromheen). Maar het is ook mogelijk dat we de programmering bij een klant op afstand doen, wanneer een installatie al is opgeleverd.

Vaak werken we ook in de avonduren en weekenden. Dan zijn veel mensen thuis, dus dan is het ideaal om bij ze langs te komen en ze uit te leggen wat er allemaal mogelijk is in een Smart Home.”

“Het zo mooi, makkelijk en tegelijk simpel maken van een installatie; het zit ’m in de details. Klantvriendelijk zijn, begrijpen wat een klant graag wil en kunnen uitleggen wat een klant nog niet begrijpt, is essentieel.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Klantvriendelijk zijn, begrijpen wat een klant graag wil en kunnen uitleggen wat een klant nog niet begrijpt, zijn de belangrijkste eigenschappen voor een Smart Home installateur.

Daarnaast is een grote interesse in nieuwe technieken en de mogelijkheden daarvan erg belangrijk om de groei van de markt bij te kunnen houden.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Het zo mooi, makkelijk en tegelijk simpel maken van een installatie; het zit ’m in de details.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Een tevreden klant die ons voordraagt aan nieuwe klanten.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“Het administratieve deel; ik doe zowel de boekhouding als de projectadministratie.”

Wat zou je doen als je geen installateur van Smart Homes zou zijn?
“Technisch producent zijn bij evenementen.”

Wat was je droombaan als kind?
“Iets met lichtjes.”

Hoe zie je de toekomst van installateur van Smart Homes?
“Het is echt een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. De voorheen elektro-/technische installateur krijgt er een heel ander spectrum aan werkzaamheden bij. Dit is veelal netwerkgeoriënteerd of in elk geval met behulp van een laptop op het werk. Niet iedere installateur is daar geschikt voor of vindt dat leuk. Dat betekent dus een groeimarkt voor ‘system integrators’ en grote mogelijkheden voor mensen die zich daarin willen specialiseren.”

“Probeer je in de wereld van je klanten te verdiepen. Wat kun jij met die Smart Home technieken bijdragen aan hun woon- en leefcomfort?”

Welk advies zou jij mensen die Installateur van Smart Homes willen worden geven?
“Als je een achtergrond met techniek hebt en een extreme interesse in nieuwe technologieën, kijk dan ook eens naar wat er binnen een woning, horeca of kantoorpand allemaal ‘slimmer’, efficiënter en vooral gemakkelijker gedaan kan worden met die nieuwe technieken. Wanneer je daar allemaal mogelijkheden in ziet, dan is de Smart Home-branche vast een mooie uitdaging voor je.

Zorg voor een basiskennis die je kan opdoen door trainingen te volgen, sluit je aan bij een bedrijf dat zich bezig houdt met Smart Homes, of misschien bezig wil gaan houden daarmee. Blijf je kennis up-to-date houden. Ga naar beurzen en congressen en praat dan vooral met de mensen die daar komen.

Maar vooral; probeer je in de wereld van je klanten te verdiepen. Waarom zouden zij ook wat ‘moeten’ doen met Smart Home? Wat kun jij met die technieken bijdragen aan hun woon- en leefcomfort?”

Kun je kort vertellen waar Aurora Futura voor staat?
“Wij geloven dat de wereld om ons heen comfortabeler, zuiniger en leefbaarder kan worden door slim gebruik van technologie. Techniek moet automatisch voor je werken waar het kan en te controleren zijn waar jij dat wil. Dat willen wij graag voor onze klanten regelen, zonder dat diezelfde technieken zichtbaar zijn of je je er druk om hoeft te maken hoe het werkt. En altijd met oog voor detail en de schoonheid van design.”

Dit interview is gedaan door Nationale Beroepengids. Over bijna 2500 beroepen kan je informatie vinden zoals salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen. Ook biedt Nationale Beroepengids nog 3 gratis beroepskeuzetesten. 

De originele versie van dit interview kun je hier lezen op de website van Nationale Beroepengids.

Andere interessante artikelen:

Over Aurora Futura

Wij geloven dat de wereld om ons heen comfortabeler, zuiniger en leefbaarder kan worden door slim gebruik van Smart Home technologie. Die techniek moet automatisch voor je werken waar het kan en te controleren zijn waar jij dat wil. Dat willen wij graag voor onze klanten regelen, zonder dat die technieken zichtbaar zijn of je je er druk om hoeft te maken hoe het werkt. En altijd met oog voor detail en de schoonheid van design.

We werken met de beste Smart Home-merken, we blijven up-to-date met experttrainingen, tegelijkertijd zijn we merkonafhankelijk in onze keuze.

Ook voor jou willen wij onze kennis inzetten door samen van jouw woning een echt Slimme Woning te maken, waar je nog jaren van kunt genieten. Bel of mail ons gerust voor een afspraak of een gratis Comfort Scan. We komen het je graag thuis uitleggen en demonstreren.

Voor vrijblijvende offerte of vragen

Neem contact op met Aurora Futura

Aurora Futura

Rendementsweg 2-M
3641 SK Mijdrecht  

T. 085 4890 295
T. 06 5518 5581

E. info@aurorafutura.nl
 

AuroraFutura.nl gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te geven en het webverkeer te analyseren.