uLux-schakelaar

Een echt Slimme Woning regelt heel veel zaken voor je. Je dakramen gaan dicht bij regen, de zonwering gaat omlaag als het te warm wordt en de sirene luidt bij ongewenst bezoek. Allemaal geautomatiseerd en op basis van sensoren. Tegelijkertijd blijf je altijd baas in eigen huis, als je wilt ingrijpen of iets wijzigen. Daarvoor kun je natuurlijk je smartphone en tablet gebruiken, maar ook de klassieke, ouderwetse schakelaar blijft een van de belangrijkste manieren om je woning te bedienen. En ook al zien de Slimme Schakelaars er hetzelfde uit, ze kunnen ontzettend veel meer dan de klassieke schakelaar.

 

Anders kijken naar de vertrouwde schakelaar

Een van de belangrijkste adviezen die ik altijd aan mijn klanten geef bij een intakegesprek, is om alle directe verbindingen tussen een schakelaar en een lichtpunt zoveel mogelijk los te koppelen. Dat geldt net zo goed voor een lichtdimmer en lamp, als voor een kamerthermostaat en verwarmingsradiator. In een Slimme Woning werken alle schakelaars en andere sensoren namelijk als het ware 'virtueel'.

Het loskoppelen geeft je veel meer mogelijkheden voor het inzetten van je schakelaars. Hoe dat werkt? Hoe verschillen de schakelaars in een Slimme Woning nou met die van een klassieke woning? Wat kun je er mee? Hoe kun je ze slim inzetten? In dit artikel lees je er alles over.

te_veel_schakelaars_niet-slim

De klassieke schakelaar: niet gebruiksvriendelijk

In een huis zonder een domoticasysteem heb je voor elk lichtpunt een aparte schakelaar of dimmer nodig. En wil je een lichtpunt vanaf meerdere locaties bedienen, dan krijg je nog meer schakelaars in huis. Met meer kans op het verkeerd klikken. Niet erg gebruiksvriendelijk dus.

In huizen zonder domoticasysteem zit daardoor op elke muur in de kamer wel ergens een schakelaar. Vaak nét die muur waar je een schilderij op wilt hangen of een kast voor wilt plaatsen. Behoorlijk onhandig en vervelend. Dat kan toch ook anders?

Switchen van gewone schakelaar naar scene-schakelaar

Of dat ook anders kan? Jazeker! Omdat gebruiksgemak voorop staat bij een Slimme Woning gaan wij daar heel anders mee om. Alles begint bij de meest simpele basisknop: de lichtknop. Eén knop per ruimte om daarmee alle lampen te bedienen. Want zoals we hierboven aangeven, er is geen directe link meer tussen een schakelaar en één lichtpunt. De schakelaar is een scene-schakelaar geworden!

Koken met veel licht, en daarna je huis op de relaxstand 
Met deze schakelaar kies je gemakkelijk een van tevoren ingestelde scene. Iedereen begrijpt hoe dit werkt, zelfs je gasten en schoonouders. Ga maar eens na hoe vaak je in de woonkamer en keuken het licht verandert? Bij binnenkomst en tijdens het koken wil je veel licht, als je gaat eten krijgt de eettafel het meeste licht en als de vaat in afwasmachine zit, wil je lekker relaxen en zet je je huis in een relaxstand. Dat kun je dus allemaal regelen met een en dezelfde schakelaar, ook al heb je meerdere lampen in de ruimte.

Muziek, zonwering en andere handige functies bedienen vanuit elke grotere kamer
We gaan nog een stap verder. Als we nou eens in elke grotere kamer voor een en dezelfde standaard kiezen? De 'Slimme Schakelaar Standaard'! We maken dan een opstelling met altijd één grote schakelaar waarmee we het licht kunnen bedienen, met daarnaast een vierdubbele schakelaar voor de bediening van andere functies zoals bijvoorbeeld de gordijnen, zonwering, muziek, noem het maar op. Wanneer je hier een keuze in maakt en elke 'Slimme Schakelaar Standaard' op dezelfde wijze uitvoert, weet je vanzelf in no time hoe je je nieuwe Slimme Woning kunt bedienen.

In één keer alle lampen aan of uit, of langzaam wakker worden met gedimd licht op vaste tijden

En zoals eerder aangegeven: het zijn echt slimme schakelaars. Ze kunnen dus nog veel meer.

Alle lichten aan of uit met twee klikken
Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je met 2 of 3 keer klikken in één keer alle lampen in de kamer uitzet, of zelfs alle lampen in je hele woning. Of een 'paniek'-schakelaar, waarmee je juist in één keer alle lampen in de hele woning aanzet als je je onveilig voelt.

Tijdgebonden gedimd licht in de slaapkamer
Met tijdgebonden schakelaars kun je de schakelaar bijvoorbeeld instellen dat het licht in de kinderkamer tussen 23.00 en 06.00 altijd gedimd aanstaat, en niet meer voor de volle honder procent de kamer verlicht. Handig om te zorgen dat niet iedereen wakker schrikt, maar lekker doorslaapt.

Lagere kosten met o.a. digitalSTROM en Loxone
Het allermooiste van deze werkwijze is dat het ook nog eens de goedkoopste is. Bij veel 'oude' domoticasystemen had je speciale en dus dure schakelaars nodig om dit te kunnen doen. Bij de systemen die wij gebruiken – zoals digitalSTROM en Loxone – kun je met de meest simpele pulsschakelaar hetzelfde effect bereiken.
Jij kiest het schakelmateriaal dat je mooi vindt en wij zorgen ervoor dat de gewone schakelaars hele Slimme Schakelaars worden. (Lees hierover in een andere blog) Deze Slimme Schakelaars hebben dezelfde prijs als de bekende, klassieke aan/uit schakelaars. Er zit alleen een veertje tussen zodat de schakelaar altijd terugwipt.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je Slimme Schakelaars kunt gebruiken in jouw woning? Bijvoorbeeld over hoe wij in jouw woning de muren voor je favoriete schilderij of boekenkast behouden en schakelaars alleen daar plaatsen waar ze nut hebben? Bel ons voor een afspraak, of vraag de Comfort Scan aan. We komen het graag uitleggen bij je thuis, op een moment dat jou het beste uitkomt.

schakelaar-volgens-Loxone

Voor vrijblijvende offerte of vragen

Neem contact op met Aurora Futura

Aurora Futura

Rendementsweg 2-M
3641 SK Mijdrecht  

T. 085 4890 295
T. 06 5518 5581

E. info@aurorafutura.nl
 

AuroraFutura.nl gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te geven en het webverkeer te analyseren.