foto-rot1

Veiligheid voor iedereen

veiligheid

Veilig kunnen wonen en werken is voor iedereen van groot belang. Dat dit vaak boven aan de prioriteiten lijst staat is dan ook erg vanzelfsprekend. Veiligheid is voor ons niet alleen het voorkomen van inbraken en ongewenst bezoek, of het minimaliseren van de effecten van brand en rook schade, maar ook het beperken van wateroverlasten het optimaliseren van het leefklimaat.

 
 
Brand en rook schade
Het minimaliseren van de effecten van brand en rook begint al bij het gebruik van de juiste componenten en het aansluiten daarvan. Zo kan een wirwar aan draden en rommelig aangesloten apparatuur zonder ventilatie al tot brand leiden wanneer stofdeeltjes vlam vatten. Ook een volgepakte meterkast met schoonmaakspullen of jassen is vragen om problemen wanneer er onverhoopt brand uitbreekt in een groepenkast. Goed nadenken over de positie van alle elektrische apparatuur is huis kan ervoor zorgen dat dit vermeden wordt.
Daarnaast kan door de aanwezigheid van rook- of hittemelders een beginnende brand snel worden gedetecteerd.
In een Slimme Woning worden deze rook- of hitte melders gekoppeld aan de centrale sturing, zodat bij de eerste detectie niet alleen het alarm gaat piepen, maar ook alle lichten aan gaan, de deuren van het slot, de rolluiken open en de bewoners worden gewaarschuwd. En misschien ook de buren via mobile devices wanneer zelf op vakantie bent.

De gelegenheidsdief
Niemand wenst thuis te komen om te ontdekken dat zijn dierbare spullen zijn gestolen. Of nog erger, oog in oog te staan met inbrekers. Volgens de politie zijn 80% van alle inbraken ‘gelegenheidsinbraken’ door personen die binnen 3km van het object wonen. Het voorkomen van het bieden van een ‘gelegenheid’ begint al bij het juist afsluiten van de woning, zelfs als men alleen maar ‘even’ de deur uit gaat voor een boodschap. Maar ook het goed dicht houden van de voordeur wanneer men lang achter in de tuin aan relaxen is.
 

Veiligheid_1_jouw-slimme-woning-waakt-over-je

Inbraak voorkomen
De volgende stap is zorgen voor gekeurd hang- en sluitwerk. Dit zorgt ervoor dat een eventuele inbreker langer nodig heeft om binnen te komen, wat voor hem betekend meer tijd om gesnapt te worden. Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende manieren om een huis een bewoonde indruk te geven. Een echt Slim Huis zorgt er op deze manier voor dat het te onaantrekkelijk wordt voor de gelegenheidsdief om een poging te wagen. Dit kan bijvoorbeeld door, zelfs als men niet thuis is, toch de verlichting op verschillende tijden en meerdere locaties in de woning aan en uit te zetten. Maar ook door het openen en sluiten van zonwering of rolluiken. En bijvoorbeeld door af en toe muziek aan te zetten in huis, of juist lampen aan wanneer er wordt aangebeld. Hoe meer van deze acties in een Slim Woning worden geautomatiseerd en willekeurig worden uitgevoerd, hoe meer het lijkt dat het huis echt bewoond is.
 

Veiligheid_B_jouw-slimme-woning-waakt-over-je

Een veilig gevoel
Ook het snel kunnen ingrijpen wanneer men zich onveilig voelt zorgt ervoor dat eventueel gevaar vermeden kan worden. Wanneer een inbreker toch al binnen is wanneer men bijvoorbeeld op een andere verdieping slaapt of aan het werk is, kan door een druk op de knop het gehele huis in “alarm” stand worden gezet; fel licht en harde muziek verjagen de indringers dan al snel door de opengaande deuren en rolluiken.
 
Tenslotte kan het weten wat er speelt in je eigen woning op elk moment ook erg geruststellend zijn. Door middel van camera’s kan men nu overal in de wereld zelf bekijken hoe het met je eigen woning gaat.
 
 
 
Wateroverlast
In Nederland zijn we gewend aan water om ons heen en we weten het ook goed buiten de deur te houden. Toch hebben 1 op de 25 claims bij (opstal)verzekeraars te maken met waterschade met een gemiddeld bedrag van € 1.636, terwijl het bij 1 op de 100 gevallen gaat om diefstal of inbraak. (cijfers 2013)

Een veel voorkomend probleem is het gebruik van knelkoppelingen die na een aantal jaren kunnen gaan lekker. Ook de intensiteit van regenwater kan tot veel overlast zorgen. Slecht onderhouden dakgoten, verstopte afvoerleidingen; bij een hevige regenbui zijn ze soms niet een berekend op de hoeveel die in korte tijd kan vallen wanneer ze nog wel in goede staat zouden zijn.
En hoewel de oorzaak van wateroverlast vaak niet te stoppen is, kan het snel reageren op een probleem wel de schade beperken. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 5 mensen niet weten waar de hoofdkraan van de waterleiding zit in hun eigen huis, of deze niet kan bereiken doordat de ruimte vol staat met materialen die daar eigenlijk niet thuis horen?
Jouw Slimme Woning kan een beginnende overstroming snel waarnemen en je waarschuwen, of de dakramen op tijd dicht doen wanneer het begint te regenen nog voor er ernstigere gevolgen kunnen optreden.

Veiligheid_2_jouw-slimme-woning-waakt-over-je

Leefklimaat
Veiligheid zit hem niet alleen in de bovenstaande zichtbare en duidelijke punten. Ook een goed binnenklimaat, veilige bouwkundige voorzieningen en een veilig interieur verdient de aandacht.
 
Voldoende ventilatie is beter voor de gezondheid van jezelf en de levensduur van jouw woning. Ook het op tijd detecteren van schadelijke stoffen zoals koolmonoxide behoort hierbij. Maar ook bijvoorbeeld het voorkomen van kabels over de vloer, trappen waar je makkelijk vanaf kan vallen en badkamervloeren waar je makkelijk uitglijdt. Zeker als je nu een woning toekomstbestendig wilt inrichten geschikt voor je oude dag, doe je er goed aan hier rekening mee te houden.
Het automatisch openzetten van ramen wanneer het binnen te warm of vochtig wordt, of wanneer erg gevaarlijk CO gas wordt waar genomen; jouw Slimme Woning regelt het voor je.

 
Meer inspiratie?
Wil je weten waar en hoe jij jouw bedrijf of woning veiliger zou kunnen maken?
Bel ons gerust via 020 616 2548 of vraag hieronder onze gratis Comfort Scan aan.
 
 

Voor vrijblijvende offerte of vragen

Neem contact op met Aurora Futura

Aurora Futura

Rendementsweg 2-M
3641 SK Mijdrecht  

T. 085 4890 295
T. 06 5518 5581

E. info@aurorafutura.nl
 

AuroraFutura.nl gebruikt cookies om je de beste gebruikservaring te geven en het webverkeer te analyseren.